RU
EN
UA

Збірник наукових праць
Інституту геологічних наук
НАН України

Про цього автора

О.І. Логвиненко, А.В. Єдинач

Інститут геологічних наук НАН України, Київ

ОСОБЛИВОСТІ ПРИРОДНОГО САМООЧИЩЕННЯ ГЕОЛОГІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ВІД НАФТОПРОДУКТІВ
О.І. Логвиненко, А.В. Єдинач
Анотація

Масштаби та тривалість забруднення геологічного середовища нафтопродуктами ставить необхідність його очищення на перше місце в низці екологічних проблем України. Особливість полягає в тому, що зв’язаний ґрунтом нафтопродукт, який залишився в місті його попереднього накопичення, є таким само екологічно небезпечним, як і той, що перебував у вільній формі. Очищення геологічного розрізу в межах зони аерації, де неможливе запровадження технічних заходів, може бути пов’язане лише з діяльністю мікроорганізмів, переважно мікроміцетної флори, що має свої особливості знаходження і життєдіяльності в залежності від глибини, рівня забрудненості, умов аеробності та інших факторів. Дослідження проводились на території ДП «Міжнародний аеропорт Бориспіль». Були відібрані зразки ґрунту з забруднених і незабруднених ділянок, зроблено кількісний аналіз вмісту нафтопродуктів у грунтах.

Ключові слова
вуглеводні; нафтопродукти; мікроорганізми; біодеградація; забруднення ґрунтів
Повний текст
Посилання
  1. Бабаджанова О.Ф. Проблеми забруднення ґрунту нафтопродуктами / О.Ф Бабаджанова, Н.М. Гринчишин // Зб. тез ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. «Техногенна безпека: Теорія, практика, іновація». – Львів: ЛДУ БЖД, 2011. – С. 35-36.
  2. Долматова Е.С. Микроорганизмы в почвенной нефтепереработке / Е.С. Долматова; НИИЭМ СО РАМН им. Г.П. Сомова. – Владивосток, 2015. –24 с. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.scienceforum.ru/2015/pdf/10201.pdf
  3. Куликова И.Ю. Биодеградация нефтяных углеводородов. Оценка активности штамма PH. Myrsinacearum / И. Ю. Куликова // ЭКиП: Экология и промышленность России. – 2008. – № 12. – С. 17-19.
  4. Марфенина О.Е. Антропогенная экология почвенных грибов / О. Е. Марфенина. – М.: Медицина для всех, 2005. – 195 с.